Organisationen SFTI bildades för att kunna rekommendera standarder och för att företrädare för både offentliga köpare, leverantörer av varor och tjänster samt IT-systemleverantörer ska kunna påverka utveckling och anpassning till svenska behov. Bakom SFTI står Sveriges Kommuner och Regioner, Kammarkollegiet, Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) och Upphandlingsmyndigheten.
Niklas Pettersson, e-fakturaexpert på Hogia, berättar mer om varför SFTI slutar rekommendera Svefaktura-formatet.
– Generellt kan man säga att SFTI har istället pekat på Peppol-formatet sedan de nya lagkraven om obligatorisk e-faktura till offentlig sektor trädde i kraft 2019. Peppol BIS Billing 3 som är formatet som SFTI rekommenderar istället, fungerar globalt, ger en flexiblare förvaltning, bättre dokumentation och det finns fler stödverktyg.
Även om Svefaktura-formatet har fått stor utbredning som ett nationellt format så saknas flera valutor och länder, det lever inte upp till den europeiska standarden och det kan inte användas landsöverskridande.
– Skapar man ett helt nytt e-fakturaflöde så ska man nu därför utgå från Peppol BIS Billing 3, menar Niklas. Det formatet möjliggör gränsöverskridande handel och minskar de problem som kan uppstå i landsöverskridande handel med Svefaktura-formatet.
Med beslutet att inte rekommendera Svefaktura-formatet längre så vill SFTI förtydliga att det är formatet Peppol BIS Billing 3 som gäller framöver, framförallt för nya, men även för befintliga e-fakturaflöden. SFTI tillåter dock att befintliga flöden kan använda Svefaktura men de kommer att upphöra med att underhålla dokumentation och FAQ:er och sluta förvalta valideringstjänster för formatet från och med den 1 april 2021.
– Självklart stödjer vi som programvaruleverantör båda formaten och det är flera företag som ännu inte kan ta emot Peppol-formatet. Men vi förväntar oss att fler och fler kommer att ansluta sig, avslutar Niklas.