Dagens svenska betalinfrastruktur är ett komplext bygge som består av många olika delar från olika tider. För att kunna möta de möjligheter som digitaliseringen och nya europeiska regler och standarder ger, behöver man ta fram en modernare betalinfrastruktur.
– Förändringen av betalinfrastrukturen som nu tar form är den största inom bankvärlden på över 50 år, berättar Ulrika. Samtidigt som förändringen är nödvändig, är det också en stor omställning för bankerna.
P27 – gemensam plattform för bankerna
P27 Nordic Payments Platform AB är ett bolag som ägs av sex av Nordens största banker, Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, OP Financial Group, SEB och Swedbank. Namnet P27 kommer från målet med plattformen, att förbättra utbetalningarna för Nordens 27 miljoner invånare.
– Syftet med P27 är att skapa en gemensam nordisk plattform som ska hantera betalningar i realtid mellan bankerna, och möjliggöra en mer effektiv handel mellan de nordiska länderna.
Vad är den europeiska standarden ISO 20022?
Den europeiska standarden, ISO 20022, infördes redan 2016 för SEPA och utlandsbetalningar och nu införs den även för inhemska betalningar. I samband med övergången till den nya betalplattformen kommer vi i Sverige att använda formatet ISO 20022 för både SEPA, inrikes- och utlandsbetalningar. Den nya betalningsplattformen med formatet ISO 20022 innefattar bland annat att skicka betalningar och ta emot återrapportering av utbetalningar, inbetalningar och kontoutdrag.
Banker och systemleverantörer
Den gamla betalinfrastrukturen med bankgiro kommer stängas ner i slutet av år 2023. Innan dess måste alla banker ha gått över till det nya formatet. Varje bank har sin tidplan för när det gamla formatet fasas ut och det arbetet har påbörjats redan nu. De som levererar ekonomisystem har till uppgift att anpassa systemen till det nya formatet, ISO 20022, och till de tjänster som bankerna erbjuder sina kunder.
När behöver ni som företagare agera?
Ulrika berättar att det viktigaste för dig som företagare nu är att ta reda på om ert ekonomisystem redan är, eller kommer att vara kompatibelt med det nya formatet ISO 20022 för din bank.
– Om banken och din systemleverantör är redo är det lika bra att gå över till det nya formatet redan nu, det finns ingen anledning att vänta till 2023. En trend vi ser är att både bankerna och vi som leverantör av ekonomisystem vill automatisera betalflödena, dels för att effektivisera hanteringen kring betalningar, dels för att göra det så säkert som möjligt för er som företagare. Trots fördelen med att bankerna använder samma standardiserade format så har bankerna olika tjänster som kommunicerar betalningarna, vilket kommer göra att beteendena kan vara olika i ekonomisystemet beroende på vilken bank man har, avslutar Ulrika.