Nu pågår arbetet för fullt hos bankerna med att fasa ut sina äldre format till fördel för ISO 20022 – en ny internationell standard för betalfiler. Pia Witte är verksamhetschef på Hogia Connect och hon ser flera fördelar med den nya standarden.
– Den möjliggör snabbare överföringar, mer uppdaterade system och möjlighet till effektivare arbetsprocesser.
Ny ISO-standard
Parallellt med att bankerna övergår till ISO–formatet arbetar P27, en organisation som består av de nordiska bankerna, med att ta fram en ny betalningsinfrastruktur inom Norden. Den nya betalningsinfrastrukturen kommer endast att stödja filkommunikation enligt ISO 20022-standard.
Hogia är en av systemleverantörerna som erbjuder skapande av betalningar och återrapportering. Pia Witte arbetar som verksamhetschef på Hogiabolaget Connect och är ansvarig för att integrera Hogias system med bankernas lösningar. Hon berättar att den nya standarden möjliggör snabbare överföringar, mer uppdaterade system och möjlighet till effektivare arbetsprocesser.
Pia Witte, ansvarig för bankintegrationer på Hogia.
– Anledningen till att bankerna ändrar sin betalningsinfrastruktur är för att den nuvarande strukturen är väldigt gammal och både vår tekniska utveckling och lagstiftning kräver en förändring, säger Pia.
Idag är planen att alla banker ska ha gått över till ISO 20022-standarden under början av 2022. En del banker har möjliggjort övergången för sina kunder till den nya standarden redan nu.
– Som systemleverantör har vi tät kommunikation med de fem största bankerna i Sverige och vi håller oss uppdaterade kring varje banks tidsplan och tekniska förutsättning, berättar Pia.
Stöd för ny standard
Hogia är en av de systemleverantörer som har stöd för ISO 20022-standarden för de största svenska bankerna redan idag. Pia berättar att banken man är kund till, och hur den bankens tidsplan ser ut, avgör när man kan påbörja övergången.
– Vi systemleverantörer jobbar kontinuerligt på att göra hanteringen så enkel som möjligt så framöver kommer vi se smidigare lösningar, konstaterar Pia.
Pia berättar att den nya standarden skapar möjlighet både för bankerna och för systemleverantörerna att utveckla bättre och smartare lösningar framöver. Så hon tror att förändringarna kommer vara positiva för alla i slutändan.
– Om man är osäker på vad som gäller kring de förändringarna som görs så tycker jag att man ska läsa nyheter från sin systemleverantör och hålla koll på sin banks hemsida, de uppdaterar informationen löpande. Vi har också tagit fram en checklista, den kan vara ett stöd för att komma igång.