Omvänd byggmoms
I byggbranschen används omvänd byggmoms, eller omvänd betalningsskyldighet, vid försäljning av tjänster. Det innebär att köparen ansvarar för att redovisa och betala moms i stället för säljaren. Försäljningen är alltså inte momsfri, utan innebär bara en förskjutning av ansvaret. Reglerna har tillkommit för att motverka skattefusk.
Bestämmelserna är tillämpliga för alla bolag som är verksamma inom byggsektorn och säljer byggtjänster i Sverige till andra företag inom byggsektorn. Om ditt byggföretag inte är slutkund vid inköp av byggtjänster, till exempel om du har anlitat underentreprenörer och ska sedan vidarefakturera den tjänsten till slutkund, ska du också redovisa omvänd betalningsskyldighet.
De flesta byggtjänster omfattas av den omvända betalningsskyldigheten. Ingår material i tjänsten räknas allt som en byggtjänst men är det endast fråga om varuförsäljning används däremot inte omvänd betalningsskyldighet.
Exempel på kontering vid omvänd byggmoms
Byggföretag A säljer en byggtjänst för 5 000 kronor till Byggföretag B. Byggföretag A skickar en faktura på 5 000 kronor utan moms till Byggföretag B. Byggföretag A bokför 5 000 kronor i kredit under exempelvis konto 3231 – Försäljning byggsektorn, omvänd byggmoms, och bokför samma belopp i debet under Kundfordringar. Omsättningen av försäljningen av byggtjänster redovisas i ruta 41 i momsdeklarationen.
Byggföretag B i sin tur, krediterar köpesumman 5 000 kronor på Leverantörsskulder och debiterar samma belopp på konto 4610 (4425) – Byggtjänster. Därefter behöver momsen läggas till. Det görs genom att både debitera och kreditera momssatsen, i detta fall 1 250 kronor under In- och Utgående moms. Omsättningen för inköp av byggtjänster redovisas i ruta 24 i momsdeklarationen och momsen i kredit i ruta 30 och i debet i ruta 48.
På engelska: Reverse charge