Människor som sammarbetar
1 min läsning

Innehåll

Artikel

Vad innebär de nya ränteavdragsreglerna för ditt företag?

Nya ränteavdragsregler kan snart påverka hur företag beräknar sina skatter. En rad förändringar är på väg, och de kan göra större skillnad än du kanske tror. Vill du veta vad som gäller – och vad du behöver förbereda dig på inför 2026? Häng med när vi reder ut allt du behöver veta!

År 2019 införde Sverige nya skatteregler för att begränsa hur mycket företag kan dra av för räntekostnader. Reglerna var en del av en större reform för att motverka skatteplanering och säkerställa rättvis beskattning. Till följd av ränteavdragsbegränsningsreglerna tillsatte regeringen en utredning för att förenkla systemet och i maj 2024 presenterades slutrapporten.

En av de mest intressanta förslagen är att företag inom en koncern kommer att bilda en så kallad beräkningsenhet. Enheten ska behandlas som ett enskilt företag så långt det är möjligt och göra en gemensam beräkning av räntenetto och avdragsunderlag. Detta gör det smidigare att jämna ut räntenetto över tid, även om varje företag fortfarande beskattas var för sig.

Förslaget innebär också att avdragsunderlaget framöver inte behöver ta hänsyn till tidigare års underskott eller koncernbidrag, vilket förenklar beräkningarna ytterligare.

Slopad tidsgräns och högre avdragsbelopp

En annan viktig förändring är att tidsgränsen för att dra av negativt räntenetto försvinner. Det betyder att du inte längre behöver oroa dig för att förlora outnyttjat avdrag. Negativt räntenetto från tidigare år kommer att beaktas när du räknar ut årets räntenetto, vilket gör avdragsberäkningarna enklare och mer förutsägbara.

För mindre företag är en särskilt stor fördel att beloppsgränsen för ränteavdrag höjs från 5 miljoner kronor till 25 miljoner kronor. Dessutom kan företag inom en beräkningsenhet göra avdrag för negativt räntenetto upp till det sammanlagda positiva räntenettot för hela gruppen. Detta ger företagen större flexibilitet och underlättar planeringen.

De nya reglerna föreslås börja gälla den 1 januari 2026 och har potential att göra stor skillnad för din ekonomiska administration.

Håll dig à jour med Hogias nyhetsbrev – kompetens direkt till din mejl!