Innehåll
Stora skatteändringar väntar fåmansföretagare
De senaste åren har varit en berg-och-dalbana när det gäller beskattningen av fåmansföretag, och det är lätt att känna sig förvirrad som företagare. En utredning från 2016 föreslog att fåmansföretagare skulle betala nästan fem miljarder kronor mer i skatt, bland annat genom att höja skattesatsen inom gränsbeloppet och sänka schablonbeloppet i förenklingsregeln. Förslagen mötte kraftig kritik och regeringen valde att inte gå vidare med dem.
Det råder delade meningar om 3:12-reglerna. Vissa anser att de är för strikta och bromsar entreprenörskapet genom att göra det svårare för företagare. Andra menar att reglerna är nödvändiga för att säkerställa att alla betalar en rättvis andel av skatten. Balansen mellan att uppmuntra företagsamhet och att hålla skattesystemet rättvist är en ständigt pågående diskussion.
3:12-reglerna är särskilda skatteregler för utdelning och kapitalvinst som gäller för ägare av fåmansbolag, det vill säga bolag där fyra eller färre personer äger aktier som motsvarar mer än hälften av rösterna i företaget. Reglerna kallas "3:12" eftersom de tidigare fanns i 3 kapitel, 12 § i den gamla lagen om statlig inkomstskatt.
Förslag för förenklade beskattningsregler
Sedan regeringen valde att inte gå vidare med förslagen har det varit på tal att återuppta vissa delar – men nu verkar det som att utvecklingen går åt motsatt håll. Istället för att införa strängare regler beslutade regeringen 2022 att tillsätta en kommitté för att utreda hur 3:12-reglerna kan förenklas. I juni 2024 lämnades betänkandet med en rad åtgärder som syftar till att skapa bättre villkor för små och medelstora företag.
Ett av förslagen är en ny modell för att beräkna gränsbeloppet, där dagens förenklingsregel och huvudregel övergår till en enda regel. Den nya modellen bygger på ett högre grundbelopp än idag och ett schabloniserat avdrag för egen lön. Alla delägare i fåmansföretag som har anställda kommer att kunna tillgodoräkna sig löneunderlag i företaget, oavsett hur stor ägarandel de har eller hur mycket lön de tar ut. Den nya modellen förväntas medföra att ungefär 80 procent av delägarna får ett större gränsbelopp.
Gemensamt takbelopp, mindre närståendekrets och sänkt tidsgräns
Kommittén föreslår också att de två nuvarande takbeloppen för utdelningar och kapitalvinster ska slås ihop till ett enda belopp. Det nya takbeloppet, satt till 90 inkomstbasbelopp, ska gälla både utdelningar och kapitalvinster som beskattas som tjänsteinkomster under beskattningsåret och de två föregående åren. Detta belopp kommer att täcka allt som betalas ut till delägaren och dennes närstående.
Definitionen av närstående föreslås också att förändras. Syskon, syskonens partners och syskonbarn kommer inte längre att betraktas som närstående, vilket innebär att de inte längre påverkar delägarens beskattning.
En annan förändring är att tidsgränserna för beskattning sänks till beskattningsåret och de fyra föregående åren, vilket är ett år mindre än dagens regler. Detta kommer förkorta karenstiden för företag och göra reglerna mer hanterbara.
Om förslagen från kommitténs betänkande går igenom kommer de nya reglerna att börja gälla den 1 januari 2026. Vi fortsätter att hålla oss uppdaterade och ser fram emot att se hur väl förändringarna lyckas förenkla och förbättra beskattningen för fåmansföretagare.