Innehåll
Medan andra pratar hållbarhet pratar vi hellre om ansvarstagande.
Långsiktighet sedan 1980
Långsiktighet har varit en uttalad ambition för vår verksamhet sedan starten 1980. Vi finns till för att kunna finnas till hands för våra kunder under lång tid framöver. Vi arbetar med standarder och öppna gränssnitt, vilket också bidrar till en hållbar utveckling av IT-branschen i stort.
Vår grundare Bert-Inge Hogsved var redan från början tydlig i sin filosofi. Han förespråkade organisk tillväxt, återinvestering av vinst i verksamheten samt undvikande av stora ekonomiska risktaganden, externa finansiärer och belåning. Sedan 1991 har Hogia faktiskt gått med vinst varje år i obruten följd och är i tillägg till det en helt obelånad verksamhet, som har högsta kreditbetyg, AAA (Trippel A guld).
Hogia har sedan starten medvetet arbetat för att främja regionen och det lokala i
Stenungsund med omgivning. Vi har därför fortsatt valt att expandera och göra satsningar i just Stenungsund, för att skapa långsiktiga arbetstillfällen på en mindre ort. På olika sätt arbetar vi för att gynna andra lokala aktörer.
4 % som tak säkerställer att allt och alla mår bra
De flesta företag jagar stora vinster och strävar efter bättre och bättre resultat. Vi tänker faktiskt helt annorlunda. Vi har ett uttalat mål att alltid nå 4 % i vinstmarginal! Inte mer – inte mindre. Vi vet – det låter underligt, men det är helt självklart när man tänker efter. Med måttlig men konstant vinst har man utrymme att säkerställa att medarbetarna mår bra och inte pressas för hårt, att bolaget mår bra och har en stabil ekonomisk ställning och att verksamheten får konstant möjlighet att reinvestera i innovation och utveckling. På detta sätt vinner samhället ett välmående, ekonomiskt hållbart företag att lita på i längden.
50/50 – jämställdhet på riktigt
Ända från starten, då vår grundare Bert-Inge och hans fru Åse drev bolaget, har det varit ett tydligt direktiv att på Hogia ha lika många kvinnor som män anställda i företaget. Nu, nästan 45 år senare, kan vi klappa oss själva på axeln och konstatera att vår framgång till stor del beror på att vi lyckats hålla en helt jämn könsfördelning, även i ledande positioner.
IT-produkter för hållbart företagande
Vi utvecklar produkter som hjälper våra kunder att agera mer hållbart och i förlängningen bidrar till en hållbar utveckling av samhället.
Några exempel:
- IT-stöd för elektronisk hantering av fakturor. Det ger kunden ett effektivt fakturaflöde med ökad säkerhet och minsta möjliga manuella hantering. Dessutom minskar det pappersförbrukningen.
- Molntjänster som gör att kunden har tillgång till tjänsterna direkt via webbläsaren, var man än befinner sig. Kunden slipper att investera i egna servrar, vilket ger mindre energiförbrukning och färre hårdvaror i bruk. Vi kan garantera en hög IT-säkerhet och säker lagring av all data.
- System för transportplanering och miljörapportering. Systemet hjälper våra kunder att bättre planera sina transportuppdrag. Bränsleförbrukning och därmed koldioxidutsläpp minskar. Slitage på både fordon och vägar minskar.
- System för kollektivtrafik vilket förser resenärer med information om sin resa i realtid. Det underlättar det kollektiva resandet och bidrar till att fler ser det som ett realistiskt alternativ till bilpendling.
I hälsans tecken
Vår egen hälsosatsning ”I hälsans tecken” omfattar en lång rad aktiviteter som ska främja medarbetarnas hälsa, exempelvis träningsgrummet, gruppträningsaktiviteter i form av yoga, styrka/kondition, löpning, innebandy, padel, zumba, utomhusträning och kallbad. Dessutom ges möjlighet till massage på arbetstid, hälsotester, föreläsningar och mycket annat.
Vi ger dig plats att vara den du är och hyllar oliktänkande
Mångfald gynnar vår förmåga att se saker ur många olika perspektiv och skapar förusättning för oss att vara innovativa tillsammans. Det arbetar vi för på flera olika sätt. Bland annat har vi utformat vår rekryteringsprocess och tillgänglighetsanpassat våra lokaler med målet att vara välkomnande för alla.
Arbetsmiljön ger oss de bästa förutsättningarna i vår vardag
Hogia har förstås ett systematiskt arbetsmiljöarbete som finns beskrivet i vårt ledningssystem och vi ser till att hälso- och säkerhetsrutiner följs och uppdateras. En av våra medarbetare är ansvarig för att utbilda och aktivt driva arbetsmiljö- och hälsofrågor framåt. Vi har också en arbetsmiljökommitté som arbetar med målet att vara proaktiva, innovativa och med att fånga upp medarbetarnas idéer och engagemang.
Kompetensförsörjning inom IT på lång sikt
För att stötta vårt långsiktiga affärstänk behöver vi också vara med och ta ansvar för den långsiktiga kompetensförsörjningen. Hogia har en mycket nära och utvecklad samverkan med skolor och lärosäten, från grundskola upp till högskolor/universitet/yrkeshögskolor (ex Chalmers och Handelshögskolan i Göteborg). Våra medarbetare föreläser på ett flertal utbildningar, sitter i programråd/advisory boards, samt erbjuder intervjuträning för att underlätta för studenter att komma ut i arbetslivet. Vi arrangerar även studiebesök för skolor i syfte att synliggöra yrkesroller inom IT.
Under många år har vi ordnat programmeringsskola för barn, för att fler tidigt ska få upp intresset för IT och som en förlängning av det har vi även utbildat lärare i programmering.
Hogia är en aktiv part i TeknikCollegerådet och har tillsammans med Nösnäsgymnasiet i Stenungsund skapat ett fjärde gymnasieår med utgång ”Gymnasieingenjör Mjukvarudesign”. Med lärare och elever på denna utbildning har vi en kontinuerlig och särskilt nära samverkan. Vi tar regelbundet emot praktikanter därifrån och från andra utbildningar inom flera områden. Flera av dem som idag arbetar hos oss har tidigare gjort praktik här eller på annat sätt varit del av en samverkan med oss under sina studier.
Stor koncern med småskalig drift
Parallellt med vår affärsidé har vi en ”medarbetaridé” som talar om vad Hogia erbjuder sina medarbetare. Hogias organisation har vuxit fram genom klyvning, vilket har lett till att vi idag är många små bolag i samverkan. Småskaligheten bidrar till att ansvar fördelas över många medarbetare vilket gynnar utveckling och välmående.
För att skapa ytterligare utrymme och möjlighet till utveckling har Hogia ett eget internt
"Kompetensforum", där medarbetarna kan lära sig nytt genom fysiska och digitala kurser.
Vi vill bidra till att vår planet behandlas med värdighet
Hogias huvudkontor i Stenungsund har byggts med stor hänsyn till omgivning och miljö. Minimal miljöpåverkan har varit ett krav! Det gäller såväl inomhusmiljön som energianvändning och materialval.
- Sweden Green Building Council har miljöcertifierat den senast uppförda byggnaden med högsta betyg – Guld. Byggnaden har en beräknad energiförbrukning som är betydligt lägre än gällande myndighetskrav.
- All elenergiförbrukning kommer från källor med förnybar energi och som uppfyller Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval. Värmetillförseln är fjärrvärme som levereras av Stenungsunds energi och är helt koldioxidneutral, eftersom det är spillvärme från den petrokemiska industrin. För kylning av vår datorhall använder vi energieffektiva anläggningar där stora delar av behovet täcks av frikyla via kylmedelkylare.
- Datorhallen har en energieffektivitet som är långt bättre än genomsnittet, med ett PUE-tal på 1,1. Vi strävar mot ökad självförsörjning av energi, vilket resulterat i att vi har investerat i solceller på våra tak. I underhållsyfte tar vi in så få produkter som möjligt, och alltid med minsta möjliga miljöpåverkan.
- Alla våra datorer är TCO-certifierade, vilket är den världsledande hållbarhetscertifieringen för IT-produkter, med kriterier för skadliga ämnen, cirkularitet, miljömässigt ansvarsfull tillverkning men även socialt ansvarsfull tillverkning och mycket mer.
Återvinning med CO2-besparing på 36 755 kg
Genom vår partner Remade samlar vi in IT-hårdvara, både hel och trasig. Vi tar även emot hårdvara som våra medarbetare har hemma och som inte används längre, exempelvis mobiltelefoner, datorer, skärmar, tangentbord och möss. Allt skickas iväg för genomgång och det som går att använda säljs vidare, medan det som är trasigt återvinns på ett miljömässigt korrekt sätt. Pengarna som försäljningen inbringar går till välgörenhet utifrån vårt eget val. Under 2023 bidrog denna återvinning till en CO2-besparing på 36 755 kg.
Sopsorteringsstationer finns tillgängliga på många platser i våra fastigheter och en återvinningscentral med kartongpress finns för större avfall. Vår ambition är att påverka våra leverantörer att minska på förpackningsmaterial och vi håller oss uppdaterade om senaste rönen inom rätt och bra avfallshantering.
Önskan om miljövänliga resor gjorde oss till en cykelvänlig arbetsplats
Medarbetarna uppmanas alltid vid bokning av tjänsteresa att välja det mest miljövänliga färdmedlet. Hogia arbetar även aktivt med att påverka medarbetarna att, i den mån det är möjligt, välja cykel i stället för bil till/från jobbet. Två gånger om året erbjuds cykelservice och medarbetarna erbjuds även möjlighet att låna cyklar på jobbet, ex att användas på lunchen eller för transporter i närområdet på arbetstid. Som ett resultat av arbetet med att främja cykling så har Hogia bland annat utsetts till årets raket som cykelvänlig arbetsplats. För att underlätta för våra medarbetare att använda elbil så har vi installerat laddstolpar vid huvudkontoret i Stenungsund.
Bästa tänkbara transportsätt
Vi gör vad vi kan för att samordna beställningar med syfte att minimera transporter till Hogia. Vi påpekar för alla våra leverantörer att miljöpåverkan är en viktig faktor för Hogia och att vi ser att alla leverantörer eftersträvar samma förhållningssätt i sina transporter till oss.
Hogias egen transportsektor, med IT-lösningar för branschen, gör att vi genom våra medarbetare också har mycket kompetens inom området och vill bidra till ett "Smart society", samt att väcka intresse för transporter, transportsystem, teknikutveckling och hållbarhetsfrågor.
Vi tar vårt samhällsansvar på stort allvar
Hogia gör löpande olika typer av insatser som ämnar att bidra till en hållbar samhällsutveckling.
- Sedan 2018 samarbetar Hogia med Kivra för att verka för en hållbar samhällsutveckling. En del av intäkterna från vår gemensamma digitala tjänst för lönespecifikationer och fakturor till privatpersoner doneras till hållbarhetsprojekt.
- Varje sensommar arrangerar vi Hogia-loppet, till vilket vi bjuder in både medarbetare och allmänheten att delta. Genom detta vill vi främja hälsa och träning, men också bidra med ett arrangemang som samlar och knyter band mellan människor i närområdet.
- Hållbarhetsveckan är ett årligt inslag i Hogias verksamhet. Detta initiativ syftar till att inspirera och sprida kunskap kring hållbarhet bland medarbetare, allmänhet och andra aktörer i närområdet.
- Hogia är sedan flera år huvudsponsor för ”Städa Sverige”, vilket innebär en kombinerad insats för miljön och för våra lokala idrottsföreningar.
- Vi är även måna om att bevara den biologiska mångfalden och har, sedan Nordens Ark startade sin verksamhet 1989, stöttat deras arbete med att rädda utrotningshotade djur. Hogia är fadder till berguven, världens största uggla, vilken tidigare var utrotningshotad i Skandinavien på grund av miljögifter och jakt. Lite kuriosa i sammanhanget är att Åse Hogsved arbetade i styrelsen för Nordens Ark i många år. Just berguven blev en viktig del av marknadsföringen av klassiska produkten MacHogia Lön på 90-talet. Berguven prydde de kartonger som Hogia, via post, då levererade produkten i.