Räkna ut råvarukostnaden

Råvarukostnad i procent av omsättningen = råvarukostnad/omsättning (i %)

Nyckeltalet anger i hur stor del av omsättningen som går åt till råvarukostnader. Råvarukostnader kan tas fram per varugrupp. Exempel på varugrupper att ta fram nyckeltalet på är mat, vin, sprit och starköl.

Om du vill sänka ditt företags råvarukostnad bör du undersöka möjligheterna att minska svinnet, öka försäljningspriset eller sänka dina inköpspriser genom att omförhandla dina leverantörsavtal.

Exempel råvarukostnad 

Exempel: Ett bolag har under en period matkostnader för 100 kkr och en omsättning på mat på 320 kkr vilket ger en råvarukostnadsprocent på mat på 31,25%.

Vill du veta mer?

Hör av dig till oss på telefon 0303-663 50 eller skicka ett mejl till hotell@hogia.se

Hogia erbjuder, mha partnerintegrationer, restaurangsystem och andra administrativa system för hotell- och restaurangbranschen. 

Relaterat

Bransch
Hotell & Restaurang

Affärssystem för verksamheter inom besöksnäringen

Hotell- & restaurangssystem
Kunskap & inspiration
Nyckeltal för hotell och restauranger

För att din verksamhet ska nå ekonomisk framgång krävs mer än god mat, bra service och fina viner.

Läs mer
Personalliggare
Digital registrering säkrar