2020-03-20 Avtalsrörelsen prolongeras
Idag har facken inom industrin och arbetsgivarna inom industriavtalet beslutat att acceptera förslaget från OpO (de opartiska ordföranden) om att ajournera förhandlingarna i avtalsrörelsen till i höst. Förhandlingarna återupptas den 1 oktober och därför prolongerar, förlängs, de nuvarande kollektivavtalen till den 31 oktober 2020. Länk till pressmeddelande.
Startskottet för avtalsrörelsen 2020 gick den 20 december 2019 då industrins parter växlade sina avtalskrav. Förhandlingarna sattes igång efter nyår och sedan har man fram till den 31 mars 2020, då flertalet kollektivavtal löper ut, att komma överens.
Industriavtalets parter
Arbetsgivarorganisationer: Grafiska Företagens Förbund, IKEM – Innovations- och kemiarbetsgivarna, Industriarbetsgivarna, Livsmedelsföretagen, Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet, Teknikföretagen, TEKO Sveriges Textil och Modeföretag och Trä- och Möbelföretagen.Arbetstagarorganisationer: GS Facket för skogs-, trä- och grafisk bransch, Livsmedelsarbetareförbundet, IF Metall, Sveriges Ingenjörer, Unionen.
De prioriterade krav som lämnades gemensamt från industrifackförbunden till industriarbetsgivarna i december 2019 var,
- Löneökningar på 3,0 procent
- Avsättning till deltidspension/flexpension
- Rätt till 100 timmars arbetsförkortning per år
- Åtgärder för minskade arbetsskador och förbättrad rehabilitering
- Introduktion gällande arbetsmiljörisker, säkerhetsrutiner och arbetsmiljöpolicys vid all form av nyanställning
- Åtgärder för att främja jämställdhet
- Upprättandet av handlingsplaner för kartläggning av vilka åtgärder som ska göras för att förhindra att anställda som varit föräldralediga missgynnas.
Många viktiga frågor i avtalsrörelsen
Erik Douglasson är HR-expert på Hogia och har många års erfarenhet inom området. Erik förutser förändringar i kollektivavtalen när det gäller pensioner då det är en het fråga för fackförbunden men även när det gäller flexibilitet kring anställningar då det är en fråga som är viktig för arbetsgivarparten.
– Som alltid är också lönefrågan väldigt aktuell. Personligen tycker jag att det är viktigt att facket och arbetsgivarna ska satsa på att vi får ett långsiktigt arbetsliv eftersom vi ska arbeta mycket längre innan vi kan gå i pension nu än tidigare. Det är viktigt att vi funderar på hur får vi medarbetare att hålla över tid och att vi ger möjlighet till kompetensutveckling till de medarbetare vi har. I en tid där stress är den mest utbredda folksjukdomen så känns det också extra viktigt att alla hittar sin balans mellan arbetsliv och fritid, inte minst för att minska sjukskrivningar som uppstår till följd av stress.
Erik Douglasson, HR-expert på Hogia
Löneökning?
Facket har ställt krav på en löneökning på 3,0 %, och det senaste budet från arbetsgivarna låg på 1,4 %, alltså mindre än hälften av det som facket krävde. Från den 1 mars har OpO, opartiska ordföranden, kommit in i förhandlingarna om det så kallade märket och förhandlingarna ska vara klara senast den 31 mars.
– Kollektivavtalen bör bli klara på de flesta områden under april-maj. Men när man kan se den procentsats som förhandlas fram som löneökning i sin lönespecifikation beror på hur väl företagen har förberett sin löneöversyn, säger Erik. Om lönesamtal och prestationsbedömningar redan är utförda så kan det gå fort och man kan få löneökningen redan innan sommaren. Har man inte gjort några förberedelser så kommer det troligtvis att dröja till hösten. Då kommer löneökningen troligt retroaktivt från den dagen det nya avtalet började gälla. Dock är den retroaktiva delen en förhandlingsfråga som nyttjas ibland i vissa avtal. Man ska inte alltid vara säker på att man får en retroaktiv utbetalning. Det finns ju även en växande trend med sifferlösa avtal, berättar Erik.
Karensavdraget
Andra förändringar vi skulle kunna komma att se i avtalen är kring karensavdraget.
– När reglerna skulle tas fram under hösten 2018 så gick det lite väl snabbt, berättar Erik. Därför tror jag att man vill göra justeringar inom vissa avtalsområden för att det ska passa branschen och harmoniera med avtal för karensavdragets hanterande som kom att bli väldigt olika mellan olika kollektivavtal. Utifrån den enkla lagtext som skrevs så gjordes tolkningarna på varierat sätt. En justering vore önskvärd på vissa håll.
Källa: Kommunal och Unionen