Ta kontroll över din kompetens – säkra en plats på framtidens arbetsmarknad

Publicerad: 2021-01-25

Hur ofta ser du till att fylla på med ny kunskap som kan stärka dig i din yrkesroll? I en tid av snabb förändring och digital omställning behöver vi alla fundera på hur vi kan ta ansvar för den egna kompetensutvecklingen. Och det behöver inte vara krångligt alls – redan i dag kan vi växla upp genom enkla medel.

Våra jobb och yrkesroller kommer att förändras. Det blev tydligt under 2020 då coronapandemins framfart började påverka alla delar av vårt samhälle, inte minst arbetsmarknaden och digitaliseringstakten. Här gäller det att ta ett eget ansvar för sitt lärande och sin kompetensutveckling. Då kan vi fortsätta att utföra våra jobb även om förutsättningarna förändras, och samtidigt bli mer attraktiva på framtidens arbetsmarknad.

– Kontinuerligt lärande är helt avgörande om vi ska kunna hänga med i den snabba utvecklingstakt som vi lever i. Som individer måste vi ta ett eget ansvar för att se till att vår kompetens inte blir utdaterad. Vi måste själva vara initiativtagare och äga situationen. Det borde ligga i allas intresse då det egna välmåendet gynnas av kompetensutveckling, säger Johanna Axelsson, HR-specialist på Hogia.

Hon menar att vi själva har bra koll på, eller åtminstone kan ta reda på, vad vi behöver lära oss för att kunna utföra vårt arbete bättre både i morgon och på längre sikt. Det behöver inte heller vara särskilt svårt att skapa en egen strategi för lärande. Första steget kan vara att lära sig något nytt inom ett område som man redan är intresserad av, och bygga vidare utifrån det. Då ökar förståelsen för den egna inlärningsprocessen och vilka källor informationen kan hämtas från.

– Vissa får ut kunskap genom att följa personer på LinkedIn som är kunniga inom det egna området, andra lyssnar hellre på poddar eller deltar i webbinarier. Att förstå hur du själv fungerar är viktigt för att nå framgång i lärandet, säger Johanna Axelsson.

Ytterligare ett tips från Johanna är att avsätta tid för regelbunden reflektion. Kanske passar det några minuter i slutet av varje arbetsdag? Då kan vi fundera på vad som har gått bra under dagen och vad som skulle kunna förbättras. För att befästa ny kunskap kan det även vara en god idé att bolla med kollegor för att ta del av fler perspektiv och tankar.

Kunskap & Inspiration
Prenumerera på våra nyhetsbrev

I våra nyhetsbrev delar vi med oss av vår erfarenhet och expertis och vi ger dig tips, råd, information och inspiration inom Ekonomi och HR.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Hur ser kraven på kompetensutveckling ut i framtiden?

En förändrad arbetsmarknad ställer nya krav på kunskap. Vi berättar om hur du kan arbeta med kompetensutveckling.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Hur kan vi säkerställa att vi har rätt kompetens?

Mimmi Cromberger berättar hur man kan säkerställa att man har rätt kompetens på företaget i framtiden.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Svårt att rekrytera? Så här kan du stärka ert varumärke.

Nathalie Bertelius ger sina tips för hur du stärker ert varumärke.

Läs mer