Pär Johansson råkade i mitten av 90-talet hamna på ett vedhuggarjobb inom Daglig Verksamhet. Mötet med de utvecklingsstörda är början på en vacker historia som bidragit till allt ifrån motsatsbegreppet ”normalstörda” till en gedigen attitydsförändring mot människor som avviker från normen.
Vi ser fram emot Pärs föreläsning på Kompetensdagarna Lön & HR men kunde inte hålla oss, utan slog en signal till Pär för att höra lite mer hur han tänker och vad vi kan förvänta oss av hans framträdande.
Hej Pär! Ditt motto är ”Det är bättre att vara bra på en sak än halvdålig på tio”. Hur landade du i denna övertygelse?
– Jag brinner för att få alla att förstå att samhället mår bra av mångfald. I mångfalden växer människor vilket gynnar hela systemet och samhället, säger Pär med emfas. Det är omöjligt att vara bra på allt! Vi förväntas passa in i normen och ”vara normala” men i sanningens namn är det väl ändå bättre om alla får chansen att nå sin egen fulla potential?
– Ta min son, till exempel. Han är urkass på matte men ändå tvingas han att träna mer för att kanske bli bättre. Hade det inte varit mycket smartare att stimulera hans styrka, hans kreativa sidor och låta honom växa? Livet är absolut för kort för att vi inte ska få vara de vi faktiskt är. Vi måste nog lära oss att se varje individs särprägling och egenskaper. Du kan ju till exempel inte träna dig till att bli en bra entreprenör. De finaste bolagen byggs av idérika människor – inte riskanalytiker!
Pär Johansson från Glada Hudik-teatern gästar Kompetensdagarna 2023
Publicerad: 2022-09-27
Du är ju hyllad och prisad för ditt ledarskap. Vad är hemligheten bakom ditt framgångsrika ledarskap?
– Jag är bra på att få människor att gå åt samma håll, konstaterar Pär. När man accepterar, bejakar och blottar även sina sämre sidor blir man mänsklig och på så sätt en trovärdig förebild.
– Det finns faktiskt också en lite tragisk anledning bakom mina framgångar. Jag inbillar mig fortfarande att ju mer jag presterar – desto mer kärlek får jag … Framgång föds inte i en snygg och välformulerad plan utan av människor som vill, kämpar och är duktiga på det de gör, anser Pär. Man kan inte förlita sig på enbart tur – det krävs hårt arbete också för att nå sina mål.
Kopplat till att det är HR-personer du ska möta på Kompetensdagarna; vad är ditt framgångsrecept för att skapa en glädjefylld och harmonisk företagskultur?
– Framstående företagskulturer byggs i mångfald. Så enkelt är det, säger Pär. När många olika bidragande individer – där var och en känner och vet sitt värde – upplever att de bidrar och uppskattas för sina insatser, då händer det!
– Jag vill också passa på att ta död på några klyschor som inte gör någon nytta utan kanske snarare tvärtom, flikar Pär in. ”Allt är möjligt”. Nej, det är det verkligen inte! Jag kan inte slå världsrekord i höjdhopp i morgon, även om jag försöker. Vi säger också ”Man lär av sina misstag”. Varför då? Den som kör in i en bergvägg lär sig absolut ingenting av det! Vi måste ta död på myterna som försöker få oss att tro att alla kan göra allt och i stället fokusera på att låta var och vara sig själv och sitt bästa jag, anser Pär.
– Det finns en stor paradox här. Vi säger ”Var dig själv” samtidigt som vi säger ”Du måste vara som alla andra”. Klart vi blir förvirrade. Jag tycker att vi en gång för alla ska bestämma oss för att vara oss själva, tycker Pär.
Vi ser så mycket fram emot ditt deltagande på Kompetensdagarna. Slutligen – vad kan våra besökare förvänta sig av timmen tillsammans med dig?
– Jag vill att de ska lämna min föreläsning med en känsla av hopp … om något! Kanske handlar det om insikt om en förändring som behövs eller är det tvärtom, att du är på rätt plats. Oavsett behöver alla uppfyllas om hopp och framtidstro, avslutar Pär.
Tema arbetsrätt
Under denna matnyttiga dag guidar vi också våra deltagare genom de senaste lagförslagen och regeländringarna och beskriver hur dessa kommer att påverka arbetet – från nu och framåt. HR-experterna Erik Douglasson och Sara Jansson inleder dagen med att lyfta aktuella ämnen; nya LAS, EU-direktiv kring minimilöner, föräldraförsäkring och mycket annat. Arbetsrättsjuristen Fatima Hollander drar spännande paralleller till rättspraxis inom arbetsrättsområdet och kommer med handfasta tips på vad vi bör tänka på.
Cranet-studien och HR-arbetets utveckling
Kompetensdagarnas deltagare kommer också få den stora förmånen att lyssna på Stefan Tengblad och Freddy Hällstén från Centrum för global HRM på Göteborgs Universitet när de delar med sig av de viktigaste resultaten från en stor internationell forskningsstudie, Cranet-studien; hur HR-arbetet utvecklas gällande personalledning, organisering, HRs inflytande och belöningssystem samt Covid-pandemins påverkan på HR-arbetet.
Kompetensdagarna 2023 arrangeras i:
Jönköping 2023-01-24
Malmö 2023-01-25
Stockholm 2023-02-02
Göteborg 2023-02-08
Digitalt 2023-02-09
Vi ses där och då!
Nya LAS trädde i kraft i juni 2022 och tillämpas från 1 oktober. Vad innebär de och vad behöver du informera om? Det är hög tid att förbereda sig!
Läs mer1 jan 2023 gäller nya regler för reseavdrag. För resor till jobbet spelar det ingen roll om du åker med bil eller kollektivtrafik. Med höjd milersättning!
Läs merI arbetet med att förnya avtalet för sågverksarbetare uppstod osäkerhet. Hur kommer de nya reglerna påverka arbetsgivare och arbetstagare?
Läs mer
Din kunskapskälla som ger dig insikt, inspiration och tips inom HR, lön, ledarskap, personal och hälsa.