Den särskilda nedsättningen av avgiften kan fortsatt gälla andra anställningsformer, som till exempel vid anställning av den först anställda personen samt för ersättningar för personer som arbetar med forskning och utveckling (FoU-avdrag).
Anledningen till förslaget är att Finansdepartementet menar att det ska finnas så få undantag som möjligt och att utgångspunkten är att skattereglerna ska vara generella. Vidare menar FD att skattereglerna utformas så att de ger förutsättningar för en hög varaktig sysselsättning och goda villkor för företagande. Utrymmet i de offentliga finanserna är begränsat och förstärkningen i budgeten som borttagandet av nedsättningen kommer att ge ska användas till de mest effektiva åtgärderna.
Lagändringen för den slopade nedsättningen av arbetsgivaravgifter för ungdomar föreslås träda i kraft den 1 januari 2024. Ersättning som ges ut före årsskiftet beräknas enligt de äldre bestämmelserna.
– I och med denna föreslagna förändring renodlas arbetsgivaravgifterna ytterligare och blir i de flesta fall samma på alla medarbetare, kommenterar Erik Douglasson Hogias HR-expert. Detta i och med att den tillfälliga sänkningen som fanns under drygt två år på de ”äldre unga” togs bort 31 mars 2023. Om det är politiskt och arbetsmarknadsmässigt korrekt lämnar jag till andra att bedöma men helt klart blir det enklare att göra avstämningar när alla har samma arbetsgivaravgift. Samtidigt skall nämnas att det fortsatt kan se olika ut i och med att FoU (Forskning o utveckling), första anställd samt stödområden fortsatt är skäl för att ha nedsättning av arbetsgivaravgiften på del av anställda.