Entreprenören Nebe Almayahi, grundare av Teint.
Hej Nebe! Vill du börja med att ge oss en inblick i vem du är?
För att ge lite perspektiv på varför jag engagerar mig i det jag gör, brukar jag alltid börja med att berätta om min bakgrund. Jag är uppvuxen i Vivalla i Örebro, ett av Sveriges mest utsatta områden, och var den första i min familj att ta examen från universitetet. Efter min affärsjuridikexamen tillbringade jag åtta år som svensk diplomat i Mellanöstern och arbetade med att hjälpa svenska företag att hitta affärsmöjligheter där. Det var en stor fördel att jag talade arabiska och hade djup förståelse för kulturen i Mellanöstern, kombinerat med att jag var insatt i den svenska kulturen. År 2021 grundade jag Teint, ett företag som genom bland annat workshops, föreläsningar och ”co-create service” uppmuntrar andra företag att arbeta med inkludering.
Hur ser du på arbetet med mångfald och inkludering?
Mångfald handlar om att respektera och värdesätta olika bakgrunder, egenskaper och erfarenheter. Jag brukar jämföra hur vi ser på mångfalds- och inkluderingsfrågor idag, med hur vi såg på miljöfrågor för 10-15 år sedan. Då visste vi att miljöarbete var viktigt, men inte exakt hur vi skulle ta tag i det. Idag är miljömässig hållbarhet rent av en hygienfaktor, medan vi står i startgroparna när det gäller social hållbarhet i form av mångfald och inkludering. Däremot lär det inte dröja länge innan även arbete med inkludering blir avgörande för att fortsätta vara relevant som företag och arbetsgivare.
Vad var startskottet till att Teint grundades?
Det hela började när jag såg en svart man i mataffären med ett ljust plåster mitt i pannan. Jag reagerade på att det inte var rätt nyans och insåg samtidigt att hudfärgade plåster i mörka nyanser inte fanns tillgängligt. Detta fick mig att tänka på hur företag kan anpassa sina produkter och sitt erbjudande till en växande målgrupp som tycker inkludering är viktigt. Precis som ett plåster blev en ögonöppnare för mig, fungerar Teints hudfärgade plåster med flera nyanser, ofta på samma sätt för andra. Det handlar inte om själva plåstret i sig, utan snarare om hur det startar tankar och samtal om vad inkludering innebär.
Vad kan man som företag göra för att komma igång med sitt inkluderingsarbete?
Mångfald och inkludering är för många en komplex fråga. Jag förstår att det kan vara svårt att veta var man ska börja, men trots det så är det viktigaste att ta det första steget. Lyfta ämnet genom att bjuda in föreläsare, köpa in plåster med fler hudnyanser eller ha öppna diskussioner i grupp. Istället för att vara besviken över att man inte gör ”tillräckligt mycket” är det viktigt att vara stolt att man tar steg som många andra företag inte ens påbörjat.
För att skapa förändring måste inkluderingsarbetet vara en naturlig del av verksamheten. Det räcker inte med att det är ett tillägg under en kickoff. Det är viktigt att ledningen visar sitt engagemang och ser inkludering som ett positivt bidrag till företagets utveckling, för att medarbetarna ska känna att de kan lägga tid på att arbeta med det.
Varför ska företag prioritera att arbeta med mångfald och inkludering?
Jag tror att många företag ännu inte insett affärsnyttan i det. Det är inte bara de som tillhör en minoritetsgrupp som ser initiativ för mångfald som något positivt. Även personer som inte sitter i rullstol eller har hudfärg som matchar ljusa plåster uppskattar att det finns ramper och plåster i mörkare nyanser för de som behöver det. Detta påverkar både kunder och kandidater.
Under de kommande åren kommer vi se en dramatisk förändring på området. Det kommer bli en tävling om att vara först att anamma de här frågorna. Vem tar täten och vilka följer efter? Egentligen är det inte alls komplicerat! Det handlar bara om att göra inkludering till en prioriterad fråga och ge det den tid som krävs.
Vi ser verkligen fram emot att höra mer från dig under Hogias Kompetensdagar. Men först – finns det några sista råd du skulle vilja dela med dig av idag?
Bli inte överväldigad över att ämnet känns stort, och känn inte att det ni gör är obetydligt! Små steg är värdefulla och alla måste börja någonstans. Oavsett hur lite skillnad ni tycker att det gör, så är det mer än de flesta företag gör.
Vill du veta mer om hur inkludering ger affärsnytta? Planera då in ett besök på Hogias Kompetensdagar Lön & HR, fysiskt i Malmö eller Göteborg i slutet av januari och i Jönköping eller Stockholm i början av februari. Du kan också delta digitalt i början av februari.
Hogias Kompetensdagar Lön & HR 2024