Om du under coronapandemin köpt in möbler eller annan kontorsutrustning för att kunna jobba hemma har du som regel inte rätt till avdrag, det berättar Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.
– Huvudregeln är att avdrag inte kan medges för kontorsmöbler som en person köpt för att använda i bostaden. Inköpet av möbler får i första hand ses som en privat levnadskostnad.
Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket
Regeringen har inte infört några särskilda skatteregler för hemmaarbete, det är således de ”vanliga” skattereglerna som gäller. Och då ditt skrivbord, kontorsstol eller dator betraktas som normala i ett hem så uppfyller de inte kravet på att vara nödvändiga för att utföra dina arbetsuppgifter.
Pia Blank Thörnroos svarar på de vanligaste frågorna.
Om arbetsgivaren står för den anställdes kontorsmöbler hemma, vad gäller då?
– Om parterna är överens om att den anställde ska arbeta hemma kan arbetsgivaren låna ut kontorsutrustning som är nödvändig för att hen ska kunna utföra sitt arbete. I sådant fall har arbetsgivaren rätt till avdrag för inköp på samma sätt som för övrig kontorsutrustning.
Om en anställd lånat hem kontorsutrustning från arbetsplatsen, finns det regler gällande när den ska återlämnas? Eller kan hen köpa utrustningen från arbetsgivaren?
– Om den anställde inte behöver lämna tillbaka utrustningen ska hen beskattas för förmån. Utrustningen ska värderas till vad det skulle kosta att köpa motsvarande kontorsmöbler. Om den anställde betalar ett marknadspris sker ingen förmånsbeskattning.
Vad gäller om en arbetsgivare vill ersätta sina anställda för deras inköp av kontorsmöbler?
– Om en arbetsgivare ersätter anställda för inköp av kontorsmöbler så är det att jämställa med kontant ersättning som ska beskattas.
På Skatteverkets hemsida kan du läsa mer om vad som gäller kring hemarbete och annan information om vad som gäller i sviterna av coronapandemin.