”Lönebekännelser” och självledarskap i organisationen

I oktober 2018 startade Micaela Olsson Instagramkontot ”Lönebekännelser”. Då skakade hon i hela kroppen och vågade inte ens gå ut med att det var hon som låg bakom kontot. Idag har kontot över 5 000 följare och år 2019 tog Micaela emot priset som Årets lönekonsult på Museum of Etnography i Budapest.

Att vinna priset för Årets lönekonsult betydde mycket för Micaela och hennes egen lönebyrå, PayRule AB. Hon har fått ett bredare nätverk, många förfrågningar på uppdrag och en positiv kick för att fortsätta kämpa. Micaela hade egentligen siktet inställt på att bli målsägandebiträde för brottsmål, där kvinnor och barn är offer. Men då hon blev mamma redan som 20-åring valde hon istället att fokusera helhjärtat på sin dotter under småbarnsåren. Hon berättar att hon definitivt kommer att engagera sig i kvinnojourer vid sidan av sina andra uppdrag i framtiden. 

– När jag var liten lekte jag lönekonsult och jag växte i princip upp på olika löneavdelningar runtom i Stockholm, berättar Micaela. Jag minns att jag såg upp till min mamma och hennes kollegor och den kunskap, självständighet och det resultat som kom ut av allt de gjorde. Under min gymnasietid började jag arbeta extra på deras lönebyrå.  

–Jag fortsatte arbeta på byrån och satt till slut med kundansvar och fantastiska kollegor som jag kunde fråga och bolla med. Men jag upptäckte hur komplexa alla regler är – man lär sig inte lön genom att googla direkt. Därför började jag studera till Lönespecialist på distans. Då jobbade jag med lön på dagarna och satt med näsan i utbildningslitteraturen på kvällarna. Om man orkar med det tempot i två år, med samma nyfikenhet och passion, då tror jag att man valt rätt yrke! 

 

Micaela Olsson

Micaela Olsson, Årets lönekonsult 2019 och talare på Kompetensdagarna 2020.


Micaela anser att för att bli en riktigt bra lönekonsult så är det som det är med många andra yrken, man måste ge det tid att lära sig i allt praktiken. Det gäller oavsett vilken typ av utbildning man har gått. Tålamod, bra självledarskap och god självkännedom är ledord som hon tror starkt på.  

– Man får inte vara rädd för att testa sig fram och söka hjälp och inspiration från de som kan hjälpa en att bli bättre, det har utvecklat mig otroligt mycket. Jag är dessutom orädd för nya system, när jag vet vad utfallet ska bli, kan jag ju alltid kontrollräkna med papper och penna eftersom jag litar på min egen kunskap.

”Lönebekännelser” 

Micaela älskar humor och hade länge en tanke om att göra humorsketcher för lönekonsulter, men hon lockades inte av att stå framför kameran. Hennes tankar att kombinera omvärldsbevakning, lönetips och igenkänning på ett humoristiskt sätt väcktes och år 2018 startade hon Instagram-kontot, ”Lönebekännelser”. 
 
– Jag vet att många sitter ensamma som löneansvariga på företag, så jag tänkte att jag kanske kunde väcka en rolig trend. Istället för att bli ledsen eller upprörd när vi blir underskattade eller utskällda i onödan, så skulle vi kunna dela våra erfarenheter med varandra. 
 
Till varje inlägg har Micaela också lagt en problemlösning. Man behöver se problemet med lösningen nära intill, menar hon. Följarna till kontot verkar uppskatta problemlösningarna och många av dem är personer som studerar inom löneområdet.  

– Mina främsta egenskaper är att jag är positiv och lösningsorienterad och det vill jag visa i ”Lönebekännelser”. Det får inte missuppfattas att kontot är till för att sprida negativitet eller att man skrattar åt frågor som löneavdelningar runt om i landet får. Hade arbetet med lön varit så enkelt som att trycka på en knapp så hade många av oss varit arbetslösa idag, säger Micaela. 

Att ”Lönebekännelser” är så framgångsrikt tror Micaela är för att det präglas av igenkänning, gemenskap och skratt. Att få en aha–upplevelse eller bli påmind om vissa situationer på ett roligt sätt, som till exempel att man inte kan byta skattetabell mitt i ett inkomstår, gör att man sannolikt tar det till sig mer än om man bara läser fakta. Fakta blir vi matade överallt med ändå, menar Micaela. Hennes favoritinlägg som har blivit inskickat till kontot i många olika formuleringar under 2019 är, ”När betalas mina obetalda semesterdagar ut i pengar?”.  

Startade egen byrå 

Samma år som Micaela startade Instagramkontot ”Lönebekännelser” så startade hon också sin egen lönebyrå, PayRule. Idag har byrån tre, (snart fyra), anställda och erbjuder löneoutsourcing till små och medelstora företag.  ¨

–PayRule har ett proaktivt arbetssätt för att svar på frågor ska finnas innan frågorna uppstår, berättar Micaela. Min vardag förgylls av att se de anställda utvecklas i sina roller – då växer vi tillsammans, på riktigt och på lång sikt. Det gäller att hitta det som man gillar. Själv gillar jag variation i min vardag och tycker det är spännande med människor. Lika mycket som jag föredrar att dema ett system, gå på kundmöten eller att sitta i telefonsupporten tycker jag om att arbeta med ren administration – djupt nedsjunken framför datorn med hörlurarna på!  

Självledarskap

Som ledare i nutid, både av företaget och personalen, ser Micaela stora fördelar med att hon själv är lönekonsult i grunden. Hon förstår kundernas behov, hon vet hur konsulternas vardag ser ut och hon kan se vad framtidens löneoutsourcing kan leverera. 

– Jag är ett fan av självledarskap och det präglar vår företagskultur, våra team-aktiviteter och våra visioner. Här är det inget organisationsträd där jag står i toppen och anställda i botten – jag vill lyfta teamet och coacha dem framåt i sin karriärmässiga utveckling. 

Om man ska bli en duktig lönekonsult tycker Micaela att man ska fundera på vad som är viktigast på en ny arbetsplats, vilken introduktion man behöver och på vilket sätt man bäst lär sig sina nya arbetsuppgifter. 

– Jag tror att det är väldigt viktigt att ha god kommunikationsförmåga, läsförståelse och förmåga att kunna arbeta metodiskt men samtidigt effektivt. Vi läser och tolkar svåra avtal och förklarar lagar och praxis för anställda hela dagarna. Vi måste förstå vad vi läser och kunna hänvisa till var informationen står, men samtidigt också kunna förklara på ett tydligt sätt. Det kan bli svårt om man inte tycker det är lätt att ta sig an nya system och arbetsmetoder eller förstå helheten. Lönekonsultutbildningarna behöver innehålla mycket tid med olika system – allt från Office-paketet till lönesystem och allmän datorvana, anser Micaela.  

Glädjefyllda och inspirerande Kompetensdagar

På Hogias Kompetensdagar berättar Micaela med humor, glädje och helt utan filter, mer om sin bakgrund och självutveckling – hur hon gick från utmattad till att vara fylld med livsglädje och energi. Vi får givetvis också höra mer om PayRule och ”Lönebekännelser” och vi kommer att få ta del av direkta verktyg för att arbeta med självledarskap.  

– Mitt syfte är att dela med mig av mina erfarenheter för att stärka andra samt motivera och peppa. Det ger mig väldigt mycket energi, avslutar Micaela. 
 
Läs mer och anmäl dig till Kompetensdagarna här

 
KUNSKAP & INSPIRATION
Vilken ledarskapsstil passar er verksamhet.

Olika ledarskapsstilar passar olika situationer, vilken har du?

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Hur blir man en bra ledare?

Kristofer Wåhlander, en av Sveriges främsta dirigenter, inspirerar till hur man blir en bra ledare.

Läs mer
Lönesystem
Heltäckande lönesystem för alla typer av verksamheter

Med Hogia får du ett lönesystem som är anpassat för din bransch och med kunnig support som sätter dig som användare i fokus.

Läs mer