Påverkas av stress
Människan är en social varelse som behöver sin ”stam” för att må bra. När vi är tvingade till att distansera oss från andra människor påverkas vi och våra hjärnor negativt. Katarina Gospic är hjärnforskare och aktuell med boken ”Digital tsunami – revolutionen som kan rasera eller rädda världen”. I över ett decennium har hon föreläst om hur våra hjärnor fungerar och hur vi påverkas när vi utsätts för olika situationer.
Katarina Gospic, foto: Gabriel Liljevall
– Både hjärnan och kroppen stressas när vi inte får vara i ett socialt sammanhang, berättar Katarina. Ensamhet kan då vara lika farligt som att röka eller dricka för mycket. Det säger en hel del om hur viktigt det sociala är för vårt välmående och vår överlevnad.
Stress påverkar oss på olika sätt. När vi inte har möjlighet att delta i eller planera roliga och kulturella aktiviteter får vi mer utrymme i hjärnan att tänka på jobbiga saker och det är lätt att fastna i det som är negativt när det som distraherar oss i vanliga fall försvinner. En del människor fastnar mer än andra och det är viktigt att vi försöker förstå att alla människor har olika förutsättningar.
– Vi har samma hjärna idag som för 40 000 år sedan och amygdala, vår primitiva känslostruktur i hjärnan, påverkas av saker som kan göra oss stressade. När amygdala aktiveras tenderar vi att fly, frysa eller fäkta. Ibland kan man uppleva en viss aggressivitet i luften, då kan det bero på att den man möter är stressad. Kan du placera en stressad person i något av f:en blir det lättare att förstå personens känsloläge. Kan vi sätta ord på vad som stressar oss så kan vi också minska intensiteten av känslan.