Tillfälligt lägre skatt på lönen

Publicerad: 2021-11-19

Till följd av coronapandemin och hur den har påverkat Sveriges inkomsttagare har riksdagen beslutat att skatten på arbete ska sänkas tillfälligt för åren 2021 och 2022.

Under coronapandemin har många fått ökade kostnader. Det kan till exempel vara att man varit tvungen att ta bilen istället för att åka kollektivt till sitt arbete på grund av smittrisken eller att man har behövt anpassa hemmamiljön för att kunna arbeta hemifrån. Därför har regeringen föreslagit denna skattereduktion.

Den sänkta skatten gäller för de som har låg eller medelhög lön och innebär att den som har en lön som är högre än 60 000 kronor om året och som är lägre än 500 000 kronor om året
får sänkt skatt. Den högsta summan som skatten kan sänkas med är 2 250 kronor för ett år. För de som har en lön på mellan 300 000 kronor och 500 000 kronor om året ska skattereduktionen uppgå till 2 250 kronor minskat med 1,125 procent av den del av lönen som överstiger 300 000 kronor.

Riksdagen har sagt ja till regeringens förslag. De nya reglerna börjar gälla den 1 december år 2021. Reglerna ska användas första gången för det beskattningsår som börjar efter den 31 december 2020. Den tillfälliga skattereduktionen ska sluta gälla den 31 december 2022.

Skattereduktionen ska avräknas från kommunal och statlig inkomstskatt, samt från fastighetsavgift och fastighetsskatt. Den ska komma sist i avräkningsordningen.

Regleras på skattsedeln

– Skattereduktionen kommer att regleras på skattsedeln, ungefär som ett jobbskatteavdrag. Det är alltså inget du behöver yrka eller göra, berättar Elisabeth Salfjord, skattespecialist på Hogia.

 

Vill du hålla dig uppdaterad om skatteändringar som kan påverka dig både privat och i ditt yrke? Läs mer och anmäl dig till Hogias Kompetensdagar Lön/HR.

 

Källa, Riksdagen.se och Skatteverket.se

Prenumerera på våra nyhetsbrev

Håll dig à jour med Hogias nyhetsbrev – kompetens direkt till din mejl!

KUNSKAP & INSPIRATION
Vad ska man tänka på inför lönesamtalet?

Madeleine Nordqvist, löneexpert på Hogia, ger sina råd till både dig som är chef och till dig som är anställd.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Hur ser framtiden ut för löneadministratörer?

Zennie Sjölund är branschansvarig Lön på Srf konsulterna, hon berättar om hur framtiden kan se ut för branschen.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Hur har AGI påverkat lönebranschen?

Zennie Sjölund på Srf konsulterna berättar att AGI har gett många fördelar för lönehanteringen.

Läs mer
KUNSKAP & INSPIRATION
Mycket humor och bra självledarskap ger stora framgångar

Micaela Olsson, Årets lönekonsult 2019, berättar om hur man når framgångar genom självledarskap och mycket humor.

Läs mer