
Innehåll
Det här innebär EU:s momsreform för svenska företag
I november förra året röstade EU:s finansministrar igenom förslaget för moms i den digitala tidsåldern, ViDA. Syftet med reformen är att förenkla och harmonisera EU:s momsregler samt minska momsbedrägerierna inom unionen. De nya reglerna ska hjälpa till att skapa en rättvis och effektiv momsdebitering vid handel över landsgränserna.
Obligatoriskt med e-faktura från 2030
Den stora förändringen, som kommer påverka alla svenska företag som säljer varor och tjänster till kunder i andra EU-länder, är att det kommer bli obligatoriskt att använda e-faktura från 2030 vid handel över landsgränserna inom EU. Trots att tekniken finns på plats, är det idag få företag som nyttjar e-fakturan fullt ut i sin fakturering.
Niklas Pettersson, produktägare på Hogia, är expert på e-fakturering
och lyfter ViDA:s påverkan på företagens digitala omställning.
– Det finns inga officiella siffror men uppskattningsvis är det bara omkring 20 procent av alla fakturor som går via e-faktura. Lösningarna finns men det är delvis en generationsfråga. Många tycker det verkar krångligt med e-faktura trots att systemlösningarna i många fall är väldigt enkla och tillförlitliga att använda, säger Niklas Pettersson, produktägare inom Hogia-gruppen och specialist på bland annat e-fakturering.
Han fortsätter:
– För att det ska få ett riktigt genomslag behöver reglerna förändras. ViDA har gjort att frågan har aktualiserats även i Sverige, det vill säga att kravet på e-fakturor också borde gälla inrikeshandel. Vissa länder, som Italien, har redan infört detta och flera andra länder som Tyskland och Belgien, är på gång.
Nya rapporteringskrav
Parallellt med att kravet på e-faktura träder i kraft, införs också nya rapporteringsregler. När fakturan skickas iväg ska företagen samtidigt rapportera momsen till Skatteverket eller motsvarande myndighet i landet.
– Om jag skickar en faktura från ett svenskt företag till en kund i Tyskland måste jag rapportera momsen elektroniskt till Skatteverket. Detta ska ske i realtid, eller inom de närmaste dagarna, till skillnad från idag när rapporteringen normalt sker månadsvis eller kvartalsvis inom EU, förklarar Niklas.
Ställer krav på effektiva systemstöd
De nya regelverken kommer ställa krav på effektiva och moderna systemstöd. På Hogia har man redan kommit långt i den processen. I det webbaserade ekonomisystemet Hogia OpenBusiness är e-fakturering redan standard. Nästa steg är att utveckla en funktion för direktrapportering till myndigheter.
– Ännu så länge är inte alla detaljer klara. Så fort vi får mer klarhet i vad som gäller kommer vi se till att det finns ett inbyggt stöd i systemen så att kunden inte ska behöva göra något extra.
Men för den som vill förbereda sig för de nya reglerna finns ingen anledning att vänta, menar Niklas.
– Börja jobba med e-faktura om du inte redan gör det. Från Hogias ekonomilösningar kan du enkelt e-fakturera utländska företag. Då kommer det inte krävas någon större insats när reglerna väl träder i kraft.
Vill du hålla koll på aktuella trender och regler inom ekonomiområdet?
På Hogias Kompetensdag Ekonomi 2025 delar vi med oss av handfasta tips och senaste nytt inom ekonomi, skatter och det globala makroläget. Boka din plats under våren och få 30 procent rabatt.
Text: Petra Broman