
Innehåll
Hårdare tag mot ekonomisk brottslighet – så påverkas företagare
Den organiserade brottsligheten i Sverige, där företag används för brottsliga ändamål, har vuxit lavinartat under de senaste åren. Enligt beräkningar från Polismyndigheten uppskattas den kriminella ekonomin generera brottsvinster på mellan 100–150 miljarder kronor årligen.
Personlig inställelse och skärpta kontroller
För att bekämpa denna typ av brottslighet infördes nya striktare regler den 1 januari 2025. Lagändringarna innebär bland annat att Bolagsverket får utökade mandat för att stärka skyddet mot oseriösa och kriminella aktörer.
Therese Frennberg, avdelningschef för den brottsförebyggande avdelningen vid Bolagsverket, ser positivt på de skärpta kraven.
– Lagändringarna ger oss bland annat möjlighet att kräva personlig inställelse av den som anmäler en företrädare till verkets register, liksom av den som anmälan avser. Vi kan också begära personlig inställelse vid kontroll av misstänkt oriktiga uppgifter i registren samt stryka oriktiga uppgifter från registren, säger hon. Åtgärderna är ett led i att utöka Bolagsverkets kontroller av företagsregistren och stärka verkets roll i arbetet mot brott i företag.
Fler nyheter
Bland nyheterna finns även en rad andra lagförslag som nu träder i kraft:
- Det blir kriminellt att olovligen använda sig av en juridisk persons identitetsuppgifter i syfte att uppnå vinning, så kallad företagskapning. Dessutom skärps straffet för brott mot målvaktsförbudet.
- Förseningsavgifterna vid inlämning av årsredovisningar höjs generellt. För privata aktiebolag höjs den första och andra avgiften till 7 500 kronor, och den tredje avgiften höjs till 15 000 kronor. Liksom tidigare ska avgifterna vara dubbelt så höga för publika aktiebolag.
- Det införs en skyldighet för alla ekonomiska föreningar att lämna in sin årsredovisning till Bolagsverket.
Vissa regler om stiftelser anpassas till övrig associationsrättslig lagstiftning. Det gäller bland annat jäv för ställföreträdare, målvaktsförbud och anmälningsplikt för revisorer vid misstanke om ekonomisk brottslighet.
Ingen återinförd revisionsplikt för småföretagare
Det anses däremot inte finnas tillräckliga skäl för att återinföra revisionsplikten för små aktiebolag, något som har varit på tal. Idag räknas omkring 500 000 aktiebolag till den här gruppen, vilket är en majoritet av alla aktiebolag i Sverige. Ett sådant krav skulle kunna verka hämmande på investeringar, arbetstillfällen, tillväxt och nyföretagande, framgår av betänkandet.
Vill du hålla koll på aktuella trender och regler inom ekonomiområdet?
På Hogias Kompetensdag Ekonomi 2025 delar vi med oss av handfasta tips och senaste nytt inom ekonomi, skatter och det globala makroläget. Boka din plats under våren och få 30 procent rabatt.
Text: Petra Broman