Förbered dig inför lönerevisionen – ta del av experttipsen från Hogias specialist Erik Douglasson för att effektivisera processen.
1 min läsning

Innehåll

Artikel

Optimera lönerevisionsprocessen i ditt företag

År 2025 väntar en omfattande avtalsrörelse. En stor del av kollektivavtalen ska omförhandlas, vilket kan få omfattande inverkan på många branscher. En del av det som ingår i avtalen är lönerevisionen. För att hjälpa dig som företagare att hantera lönerevisionen effektivt delar vår specialist Erik Douglasson med sig av sina bästa tips för att optimera processen.

Lönerevisionen är en årlig process som syftar till att justera löner och säkerställa rättvisa inom företaget. Den årliga löneökningen påverkas bland annat av de gällande kollektivavtalen. Under 2025 ska omkring 500 kollektivavtal omförhandlas, vilket enligt Medlingsinstitutet berör ca 3,4 miljoner anställda. Företagen står därmed inför en period av ovisshet i väntan på nya avtal, som i sin tur kommer att påverka utformningen av kommande lönerevisioner.

För att hantera lönerevisionen framgångsrikt är det viktigt att ha en genomtänkt strategi. Genom att kommunicera tydliga lönekriterier, engagera medarbetarna och kontinuerligt diskutera prestationer under året kan du skapa en öppen och rättvis process. Detta bidrar till ökad medarbetarnöjdhet och en mer effektiv lönerevisionsprocess.

Fyra tips för att optimera din lönerevisionsprocess
  1. Skapa en tydlig och förankrad process
    För att säkerställa en smidig och framgångsrik lönerevision är det avgörande att ha en tydlig process som är kommunicerad till alla berörda parter, inklusive ledning, chefer och medarbetare. Ett användbart verktyg kan vara ett årshjul som tydligt visar alla steg i processen, som medarbetarsamtal, lönekartläggning och prestationsbedömningar. 

  2. Etablera tydliga lönekriterier
    Att ha klara och transparenta lönekriterier är avgörande för att medarbetarna ska uppfatta lönerevision som rättvis. Genom att definiera specifika bedömningsområden kan både medarbetare och chefer enkelt se hur väl prestationerna motsvarar de uppsatta målen.

  3. Använd effektiva systemstöd
    För att undvika besvär med manuella processer och säkerställa efterlevnad av GDPR, är det viktigt att ha fungerande systemstöd. Istället för att använda kalkylark som skickas runt i företaget, är det mer praktiskt att implementera ett integrerat system för hanteringen av lönedata. 

  4. Planera för en effektiv övergång
    Se till att allt är ordnat i förväg så att övergången blir så smidig och snabb som möjlig när kollektivavtalen är på plats. De nya lönerna gäller vanligtvis från den 1 april, och ju fler dagar som går, desto fler dagar behöver hanteras retroaktivt. Retroaktiv hantering är oundviklig för de flesta, vilket gör det viktigt att ha systemstöd som säkerställer korrekt hantering. 

Systemstöd från Hogia

Hogia erbjuder ett molnbaserat systemstöd för lönerevision som är integrerat med våra lönesystem. Systemstödet möjliggör simulering av nya löner och ger insikt i procentuella löneökningar för både individer och grupper. Du får ett tydligt stöd genom lönerevisionsprocessen och det finns mängder med smarta filtreringsmöjligheter, vilket ger en tydlig överblick över organisationen. Det finns en inbyggd process för godkännande i flera led vilket förenklar både för chefer och HR. Alla uppgifter lagras säkert och samlat på en plats där behörigheten styr vad du kommer åt. När lönerna har skapats överförs informationen automatiskt till lönesystemet, vilket minskar både administrationen och risken för fel i hanteringen.

Läs mer om hur du kan effektivisera din lönerevision »

Erik Douglasson, Hogia
SKRIBENT
Erik Douglasson

Erik Douglasson är HR- & löneexpert vid Hogiagruppen med många års erfarenhet av konsultation och utbildning inom området.

Håll dig à jour med Hogias nyhetsbrev – kompetens direkt till din mejl!